FOOD AS MEDICINE

Eten als medicijn. Wat wij eten, tot ons nemen heeft een veel groter effect dan wij ons realiseren. Eet je voor brandstof, eet je om te dempen (emoties, pijn, angst, verdriet), eet je uit verveling. Wat eet je? En hoe heeft dit effect op jouw verdere welzijn? Het wetenschappelijke bewijs van de relatie tussen de darmen en de hersenen neemt snel toe. De “hersen-darm as”. Deze term duidt aan dat de darm en brein voortdurend en tweezijdig met elkaar communiceren. 

Het vinden van mogelijkheden om deze communicatie te verbeteren kan in vele maten bijdragen bij bijvoorbeeld Darm klachten, over of ondergewicht, PDS, Crohn, Colitis maar ook bij mentale klachten, Burn-out, Depressie.  

De signaal substantie serotonine, welke zich voor meer dan 90% in de darm bevindt en verder met name in de hersenen, speelt een zeer belangrijke rol bij de regulatie van de signaaloverdracht tussen darmen en hersenen. Een veranderde activiteit van serotonine kan daarom stoornissen veroorzaken zowel in de darm- als in de hersenfunctie. Dit verklaart het verband tussen psychische problemen en darmklachten. 

De communicatie tussen de darm en de hersenen vindt onbewust plaats doordat het autonome zenuwstelsel de hersenen verbindt met het eigen zenuwstelsel van de darm, het zogenaamde “enterische zenuwstelsel”.

Signalen worden vanuit de darm “naar boven” verzonden, daarnaast sturen de hersenen ook signalen naar de darm. Dit kan vergeleken worden met het samenspel tussen een pianist (de hersenen) en de piano (de darm). 

Persoonlijk vind ik de wetenschap interessant maar niet leidend. Vragen als, Hoe voel jij je? En wat kunnen we doen zodat jij je beter voelt? Vind ik vele malen interessanter. De antwoorden op deze vragen zijn voor iedereen anders.